https://ovpg.me/storage/440/009.jpg

Podgorica i Istanbul ojačali saradnju u oblasti upravljanja vodama

Gradonačelnica Podgorice, Olivera Injac, i direktor Uprave za vodovod i kanalizaciju Grada Istanbula, Šafak Baša, potpisali su Memorandum o razumijevanju s ciljem unapređenja saradnje u oblasti upravljanja vodama i otpadnim vodama. 


Ovaj sporazum otvara vrata za zajedničke projekte, a Podgorica će imati priliku da iskoristi bogato iskustvo Istanbula u ovoj oblasti - posebno u vezi s izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. 


Gradonačelnica Injac je istakla da ovaj Memorandum označava novi početak za oba grada i obećava uspješnu buduću saradnju.


Direktor Uprave za vodovod i kanalizaciju Grada Istanbula, Šafak Baša, takođe je izrazio  zadovoljstvo zbog jače saradnje s našim Glavnim gradom, nazivajući Crnu Goru "najlepšom zemljom na Balkanu." On je istakao da vjeruje da će njihovo bogato iskustvo biti od koristi za kolege u Podgorici, posebno u vezi s projektom izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.


Baša je dodao da je Uprava za vodovod i kanalizaciju Grada Istanbula najveća takva organizacija u Evropi, i da su spremni da podijele svoje znanje, ali i da uče od Podgorice. Takođe, iskoristio je priliku da istakne važnost izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Podgoricu i obećao podršku u ovom procesu - koja je od izuzetnog značaja kada se uzme u obzir njihovo obimno iskustvo u ovoj sferi.


Delegacija Grada Istanbula srdačno je dočekana i od strane predsjednice Skupštine Glavnog grada, dr Jelene Borovinić Bojović, i zamjenika gradonačelnice Danila Šaranovića i Luke Rakčevića. 


Izvor: PG Biro

Osim toga, podsjećamo da je inicijativa Istanbula omogućila da Podgorica postane dio mreže B40 Balkan Cities, što podrazumijeva dalju saradnju i partnerstvo na različitim projektima.